Skip to main content
Poron ulkofileen kypsennys

Poron ulkofileen kypsennys

Tässä kaksi hyvää tapaa poron ulkofileen kypsennykseen.

Ainekset

Culinarin poron ulkofileetä noin 150 g / ruokailija
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria

Ohje

Helpoin tapa ulkofileen kypsennykseen on paistaa liha ensin pinnalta tummanruskeaksi molemmin puolin pannulla tai padassa voi-öljyseoksessa. Voit maustaa lihan paistamisen jälkeen haluamallasi tavalla, mutta yleensä suola ja pippuri riittävät. Kääri liha tämä jälkeen ensin leivinpaperiin ja sitten folioon ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia. Näin kypsyys on tasaisesti medium/medium- ja liha on mehukasta ja mureaa.

Toinen kypsennystapa on maustaa liha edellisenä päivänä esimerkiksi suolalla ja muilla mieluisilla mausteilla. Kääri liha sitten kelmuun ja kiristä paketti molemmista päistä pyörittämällä. Laita liha yöksi kylmään ja ota se ennen paistamista huoneenlämpöön hyvissä ajoin, noin 2–3 tuntia ennen paistamista. Paista lihaa kuumalla pannulla pötköä pyöritellen, kunnes siihen syntyy kaunis paistopinta. Laita liha 90°C-asteiseen uuniin lihalämpömittarin kanssa ja aseta hälytys lämpötilalle 50–55°C (medium-), 55–60°C (medium) tai 60–65°C (medium+). Jos poronfileetä kypsentää yli 65°C-asteiseksi sen maku alkaa muuttua ja liha kuivuu turhaan.

Poronlihaa ei tarvitse maustaa kuin suolalla, koska lihassa on niin hieno ominaismaku. Vaihtelun vuoksi voit kokeilla erilaisia yrttejä (timjami, rosmariini, salvia), valkosipulia, chiliä, pippureita, punaviiniä, siirappia, hunajaa, savuaromia (liquid smoke), lime-korianteria tai vaikkapa savusipulia. Kokeile rohkeasti ja ylläty!