Poronkäristys
Lapakäristys valmistuu hitaasti haudutellen. Kokeile ensin pelkistettyä käristysreseptiä, jossa poron oma maku pääsee parhaiten esille ja muokkaa siitä myöhemmin oman makusi mukainen. Käytä esimerkiksi olutta haudutusnesteenä tai käristele lihan kanssa sipulia, sieniä, savukylkeä tai pekonia.
Ainekset
Culinarin poron lapakäristyslihaa 200–250 g / ruokailija
poron kuuta eli poron pintaa paistamiseen (tai voita tai öljyä)
Culinarin porolientä tai vettä 1,5 dl / ruokailija
suolaa ja mustapippuria
Ohje
Valitse mahdollisimman iso pannu, mielellään valurautainen, myös pata käy. Käristele kohmeiset tai sulat lihat poronkuussa niin että kaikki lihat saavat hienon, tummanruskean värin. Älä paista pannulla kerralla liikaa lihaa, ettei pannu kylmene. Käytä tarvittaessa kahta pannua. Suolaa lihat pannulla maun mukaan ja laita joukkoon halutessasi myös mustapippuria muutama kierros pippurimyllystä. Lisää poroliemi ja anna hautua kannen alla pari tuntia, kunnes liha on mureaa. Maltilla hyvää tulee ja kun käristys saa hautua pitkään, myös maut tasaantuvat. Tästä syystä käristys onkin usein parhaimmillaan seuraavana päivänä. Tarjoile puikulaperunoista tehdyn pottuvoin tai muussin sekä puolukkasurvoksen kanssa.